Ticaret Bakanlığı, yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren işletmelere yönelik tüketicileri koruyan yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi mekanların, müşterilerden "servis ücreti", "masa ücreti" veya "kuver" gibi isimler altında zorunlu bedel talep etmesinin önüne geçilecek. Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle birlikte, bu tür ek ücret uygulamaları yasaklanacak.
Menülerde yer alamayacak
Mevcut uygulamada işletmeler, fiyat listesinde belirtmek kaydıyla ek ücret talep edebiliyordu. Ancak yeni düzenleme ile menülerde ve tarife listelerinde bu tarz ibarelere yer verilmesi engellenecek. Tüketiciler, sipariş ettikleri yiyecek ve içeceklerin bedeli dışında herhangi bir zorunlu ödeme yapmak durumunda kalmayacak. Ekstra ödemeler, yalnızca müşterinin memnuniyetine bağlı olarak "bahşiş" adı altında ve tamamen gönüllülük esasına göre yapılabilecek.

Şeffaf fiyatlandırma dönemi
İşletmelerin fiyat listelerinde sadece ürünlerin satış fiyatına yer vermesi zorunluluğu getiriliyor. Bu hamle, tüketicilerin mekanlar arasında daha şeffaf ve sağlıklı fiyat karşılaştırması yapabilmesine olanak tanıyacak. Böylece vatandaşların hesap öderken yanıltılmasının önüne geçilmesi ve sektörde hizmet kalitesine dayalı daha rekabetçi bir ortamın oluşturulması hedefleniyor.