reklam
reklam
06 Aralık 2025 Cumartesi
NSosyal
Instagram
Twitter
Etkili, Hakiki, Ahlaklı
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Eha Medya Türkiye Ortaköy’de midye kaynaklı gıda zehirlenmesi: Dr. Aytaç Karadağ uyardı

Ortaköy’de midye kaynaklı gıda zehirlenmesi: Dr. Aytaç Karadağ uyardı

Ortaköy’de midye ve kumpir yedikten sonra 3 ve 6 yaşındaki iki kardeşin ve annelerinin hayatını kaybetmesi üzerine Dr. Aytaç Karadağ, deniz ürünlerinde hijyen ve soğuk zincire dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyardı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye turistik ziyaret için gelen ve Ortaköy’de tükettikleri kumpir ve midye sonucu gıda zehirlenmesi yaşayan aileden 3 ve 6 yaşındaki iki kardeş hayatını kaybetmişti. Ardından bu sabah annenin de hayatını kaybetmesiyle olay, gıda güvenliği ve hijyen konusundaki riskleri bir kez daha gözler önüne serdi.

Uzman Dr. Aytaç Karadağ, medyada geniş yankı uyandıran olayın ardından tüketicilere çeşitli uyarılarda bulundu. Midye ve benzeri deniz ürünlerinin özellikle uygun koşullarda saklanmadığında veya kirli sulardan toplandığında ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini vurgulayan Karadağ, midyelerin bulundukları sudaki ağır metalleri, bakterileri ve toksinleri bünyesinde biriktirebileceğini söyledi. Yetersiz pişirme, soğuk zincirin bozulması veya kontamine ürünlerin tüketilmesi gibi etkenlerin de ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Dr. Karadağ, midyeden bulaşabilecek mikropları şöyle sıraladı:

“Vibrio bakterileri (mide bulantısı, ishal ve ateş), Salmonella ve E. coli (ağır mide-bağırsak enfeksiyonları), Hepatit A virüsü (karaciğer etkilenmesi), Norovirüs (ani kusma ve ishal) ve bazı deniz toksinleri (sinir sistemi etkisiyle felce kadar gidebilen tablolar).”

 

Gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Belirtilerin genellikle yemeği takiben birkaç saat içinde ortaya çıktığını ifade eden Karadağ, şunları söyledi:

 “Şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kas krampları,ateş ve halsizlik görülebiliyor. Bazı durumlarda toksinler doğrudan sinir sistemini etkileyerek solunum kaslarını felce uğratabiliyor ve ölüme yol açabiliyor.”

Nelere dikkat etmeliyiz?

Karadağ, tüketicilere alınması gereken önlemleri de hatırlattı: 

“Deniz ürünlerini yalnızca denetimli, sertifikalı işletmelerden tüketmek; soğuk zincirin korunmadığı ürünleri almamak; koku, renk veya tat değişimi olan ürünleri tüketmemek; çocuklar ve yaşlıların özellikle riskaltında olduğunu bilmek ve gıda zehirlenmesi şüphesi varsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak.”

Dr. Karadağ, yaz aylarında deniz ürünlerinin daha hızlı bozulduğunu belirterek, “Bir tabak yemeğin hayatımızı altüst etmemesi için hepimiz sorumluluk almalıyız. Bu tür trajedilerin bir daha yaşanmaması için hem bireysel dikkatimiz hem de kurumsal denetim mekanizmaları en üst düzeyde olmalıdır” ifadelerini kullandı


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *